Wymiana żarówki w bagażniku C-HR 2.0

Witam,
tutaj taki mini poradnik jak wymienić żarówkę w bagażniku na żarówkę LED.
Niestety w C-HR 2.0 zwykłe żarówki znajdują się jeszcze w bagażniku i oświetleniu tablicy.
Wygląda to kiepsko jak widać na załączonym obrazku:

Wymiana jej jest bardzo łatwa ale dla całkowitej kontroli na wszystkim zalecam otworzenie pokrywy pod którą znajduje się akumulator, dzięki czemu możecie od tyłu prawą ręką sięgnąć do tyłu za lampkę i przytrzymać ten czarny plaski tu na zdjęciu, ponieważ on potrafi odpaść i potem ciężko go znaleźć.

Tak więc jak już trzymacie ręką ten plastik to możecie płaskim szeroki śrubokrętem lub taką plastikową szpatułką do ściągania plastików podważyć lampkę od lewej strony (od strony tylnych siedzeń) i wtedy lampka powinna wyjść bez problemów, raz udało mi się ściągnąć ten czarny plastik z tyłu i po prostu palcem wypchnąć całą lampkę, też jest taka możliwość.
Ja za pierwszym razem zainstalowałem taką żarówkę:

Niemniej jednak ona bardziej nadaje się do tablicy rejestracyjnej bo w bagażniku jest lepiej z nią ale jednak to nie to.

Ostatecznie zdecydowałem się na taką żarówkę 12x-SMD-2835-CAN-Bus-LED-Side-720LM

Świeci ona mocniej ale nie ma homologacji której oczywiście w bagażniku nie potrzebujemy. Tamte dwie Philips wrzucę do oświetlenia rejestracji. ale jeszcze nie miałem kiedy zabrać się za wymianę, raz próbowałem otworzyć te lampki ale nie dałem rady, nie wiem muszę jeszcze popróbować w inny sposób.

1 polubienie