Kalkulator ładowania dla Toyota C-HR PHEV — i dlaczego w ogóle go potrzebowałem

Cześć! Chciałem podzielić się małym projektem, który stworzyłem dla siebie (i może przyda się innym właścicielom C-HR Plug-in).

:bullseye: Po co w ogóle taka aplikacja?

Główna idea jest prosta, ale ważna dla żywotności baterii:
nie chcę, żeby mój samochód stał godzinami naładowany do 100%.

Baterie litowo-jonowe degradują się szybciej, gdy długo pozostają w stanie pełnego naładowania. Dlatego zamiast podpiąć auto wieczorem i zostawić na całą noc — wolę zaplanować ładowanie tak, żeby skończyło się dokładnie wtedy, gdy wyjeżdżam. Ani godzinę wcześniej, ani pięć.

:mobile_phone: Co potrafi aplikacja?

:white_check_mark: Stan baterii — wpisujesz aktualny % z Toyota App i od razu widzisz ile energii brakuje do pełna

:white_check_mark: Czas ładowania do 100% — osobno dla gniazdka domowego (230V) i wallboxa/ładowarki publicznej, z uwzględnieniem sprawności ładowania (strat)

:white_check_mark: Gotowe o… — jeśli zaczniesz ładować TERAZ, o której godzinie bateria będzie pełna? Wynik aktualizuje się co minutę

:white_check_mark: Oblicz godzinę startu — podajesz o której chcesz mieć pełną baterię (np. 7:30 rano) i aplikacja mówi: zacznij ładować o 23:45 (gniazdko) albo o 6:00 (wallbox)

:white_check_mark: Ustawienia mocy — możesz wpisać własną zmierzoną moc ładowania, mam wpisane swoje realne wartości: 1,64 kW dla gniazdka i 5,0 kW dla wallboxa

:white_check_mark: Sprawność ładowania — uwzględnia straty energetyczne (domyślnie 90%), przez co czasy są bardziej realistyczne niż proste dzielenie kWh przez kW

:white_check_mark: Tryb jasny/ciemny — bo przecież :crescent_moon:

:white_check_mark: W pełni po polsku, responsywna na telefon

:battery: Dane techniczne C-HR PHEV wbudowane w aplikację:

• Całkowita pojemność baterii: 13,6 kWh
  • Dostępne do jazdy EV: ~9,52 kWh
  • Złącze: Typ 2, tylko AC (bez DC)

:light_bulb: Przykład użycia:

Wracam do domu o 18:00, bateria 20%. Wyjeżdżam jutro o 7:30. Zamiast ładować od razu — sprawdzam w aplikacji: przy wallboxie wystarczy zacząć o 5:45 rano. Ustawiam timer i bateria nie siedzi na 100% przez całą noc. :slightly_smiling_face:

Aplikacja działa lokalnie w przeglądarce jako plik HTML — zero instalacji, zero danych w chmurze. Jeśli ktoś chce — chętnie podzielę się plikiem!

Macie podobne nawyki przy ładowaniu? Jak Wy zarządzacie stanem baterii? :backhand_index_pointing_down:

:magnifying_glass_tilted_left: Podgląd (działa od razu w przeglądarce):

**

:inbox_tray: Pobierz plik HTML:**