Cześć! Chciałem podzielić się małym projektem, który stworzyłem dla siebie (i może przyda się innym właścicielom C-HR Plug-in).
Po co w ogóle taka aplikacja?
Główna idea jest prosta, ale ważna dla żywotności baterii:
nie chcę, żeby mój samochód stał godzinami naładowany do 100%.
Baterie litowo-jonowe degradują się szybciej, gdy długo pozostają w stanie pełnego naładowania. Dlatego zamiast podpiąć auto wieczorem i zostawić na całą noc — wolę zaplanować ładowanie tak, żeby skończyło się dokładnie wtedy, gdy wyjeżdżam. Ani godzinę wcześniej, ani pięć.
Co potrafi aplikacja?
Stan baterii — wpisujesz aktualny % z Toyota App i od razu widzisz ile energii brakuje do pełna
Czas ładowania do 100% — osobno dla gniazdka domowego (230V) i wallboxa/ładowarki publicznej, z uwzględnieniem sprawności ładowania (strat)
Gotowe o… — jeśli zaczniesz ładować TERAZ, o której godzinie bateria będzie pełna? Wynik aktualizuje się co minutę
Oblicz godzinę startu — podajesz o której chcesz mieć pełną baterię (np. 7:30 rano) i aplikacja mówi: zacznij ładować o 23:45 (gniazdko) albo o 6:00 (wallbox)
Ustawienia mocy — możesz wpisać własną zmierzoną moc ładowania, mam wpisane swoje realne wartości: 1,64 kW dla gniazdka i 5,0 kW dla wallboxa
Sprawność ładowania — uwzględnia straty energetyczne (domyślnie 90%), przez co czasy są bardziej realistyczne niż proste dzielenie kWh przez kW
Tryb jasny/ciemny — bo przecież ![]()
W pełni po polsku, responsywna na telefon
Dane techniczne C-HR PHEV wbudowane w aplikację:
- Całkowita pojemność baterii: 13,6 kWh
- Dostępne do jazdy EV: ~9,52 kWh
- Złącze: Typ 2, tylko AC (bez DC)
Przykład użycia:
Wracam do domu o 18:00, bateria 20%. Wyjeżdżam jutro o 7:30. Zamiast ładować od razu — sprawdzam w aplikacji: przy wallboxie wystarczy zacząć o 5:45 rano. Ustawiam timer i bateria nie siedzi na 100% przez całą noc. ![]()
Aplikacja działa lokalnie w przeglądarce jako plik HTML — zero instalacji, zero danych w chmurze. Jeśli ktoś chce — chętnie podzielę się plikiem!
Macie podobne nawyki przy ładowaniu? Jak Wy zarządzacie stanem baterii? ![]()
Podgląd (działa od razu w przeglądarce):
**
Pobierz plik HTML:**